Οι ενεργοί πολίτες αντιδρούν

  

Οι ενεργοί πολίτες, στις περιοχές χωροθέτησης των λιθανθρακικών μονάδων, και όχι μόνο, αντιδρούμε δυναμικά. Για να υπερασπιστούμε τις τοπικές μας κοινωνίες, αλλά και να υποστηρίξουμε μια άλλη λογική αντιμετώπισης του περιβάλλοντος και της ίδιας μας της ζωής. Οι συλλογικότητες που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης μας, ενημέρωσης των πολιτών και άσκησης πίεσης στα διάφορα κέντρα αποφάσεων και χάραξης των στρατηγικών επιλογών στα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Συστήνουμε την πρωτοβουλία Πολίτες κατά του λιθάνθρακα, στην οποία κρατάμε ανοιχτή την πόρτα σε κάθε ζωντανή κίνηση πολιτών, διεκδικώντας:

*     Να μην εγκριθεί καμία άδεια ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα

*       Να αποκλειστεί η χρήση του λιθάνθρακα στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και να αρχίσουν να υλοποιούνται πολιτικές σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, σε πρώτη φάση τα πιο ρυπογόνα (λιγνίτης, πετρέλαιο)

*       Να εφαρμοστούν ρεαλιστικές και, ταυτόχρονα, επιθετικές πολιτικές στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και της αποδυνάμωσης του μοντέλου της υπερκατανάλωσης

*       Η χάραξη της ενεργειακής πολιτικής και η υλοποίηση των ενεργειακών επενδύσεων να πάρουν σοβαρά υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για μια ισόρροπη ανάπτυξη. Να μην καταπνίξουν τις παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες και να μην ισοπεδώσουν τα ιδιαίτερα φυσικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τους. Ώστε να μη γίνεται ολοένα και λιγότερο ελκυστική η παραμονή σε κάθε επαρχία, ακόμη πιο υποχρεωτικός ο εγκλωβισμός σε ένα ολοένα και πιο αποκρουστικό κέντρο;

*       Αυτό που φαίνεται σαν μια ρεαλιστική εκδοχή για το άμεσο μέλλον, δηλαδή η μεγαλύτερη διείσδυση του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ, να μην υλοποιηθεί με τον ισοπεδωτικό και συγκεντρωτικό τρόπο που φαίνεται να επικρατεί σήμερα και που, αντί να λύνει, δημιουργεί νέα περιβαλλοντικά προβλήματα. Σε αντίθεση με ένα σχεδιασμό διάχυσης και αποκεντρωμένης χρήσης αιολικών και ηλιακών τεχνικών διατάξεων, που αναπτύσσονται παράλληλα με τις δημοκρατικές κοινωνικές συλλογικότητες που θα τις υποστηρίζουν.

*       Ο στόχος της σημαντικής συμμετοχής των βιοκαυσίμων στην ενέργεια και, ειδικά, στις μεταφορές να μην εξελιχθεί σε νέο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αγκάθι. Είτε μέσω της αποδάσωσης, είτε μέσω των ρύπων κατά τη διαδικασία της παραγωγής των εντατικών καλλιεργειών, είτε μέσω της αλλαγής χρήσης μεγάλων καλλιεργειών που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

11/2/2008

Πρωτοβουλία “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ”

Εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα Αλμυρού “Εν δράσει”

Ενεργοί πολίτες Εύβοιας

Ένωση Ταμυναίων πολιτών η «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» (Αλιβέρι)

Οικολογική εταιρεία Έβρου

Ομάδα Φίλων και Πολιτών Μαντουδίου

Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το περιβάλλον

Περιβαλλοντική πρωτοβουλία Μαγνησίας

Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Αλιβερίου

Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

Συντονιστική επιτροπή αγώνα Καβάλας

Advertisements

5 Σχόλια to “Οι ενεργοί πολίτες αντιδρούν”

  1. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Says:

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

  2. ΒΑΦΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Says:

    Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ

  3. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΑΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ!!!

  4. Μαζί σας γείτονες!! ΟΧΙ άλλη ρύπανση, τα πνευμόνια μας ήδη υποφέρουν. Χωρίς περιβάλλον ΔΕΝ μπορούμε να ζήσουμε, ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας, ΧΩΡΙΣ εργοστάσια όμως ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ!!

  5. Όχι μόνο κατά του λιθάνθρακα αλλά γενικότερα κατά της βιομηχανοποίησης της ευρύτερης περιοχής και υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης με την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: