Η υπόθεση της ενέργειας στα χέρια των πολιτών

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη συγκέντρωση, που θα γίνει, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 6 μ.μ. στην Καμάρα, για τα ζητήματα της ενέργειας, με αιχμή την αποτροπή της κατασκευής μονάδων λιθάνθρακα και τα προβλήματα των περιοχών του λιγνίτη και βασικό σύνθημα: Ενεργειακή πολιτική για την κοινωνία, όχι για τους παραγωγούς ενέργειας.

Σε μια περίοδο, που η καθημερινή ζωή των πολιτών αυτής της χώρας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ένα ακόμη θέμα εθνικής εμβέλειας επιχειρείται να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες, μακριά από την κοινωνία και σε κατεύθυνση αντικοινωνική και αντιπεριβαλλοντική. Αναφερόμαστε, φυσικά, στο θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού, της κατασκευής των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των συνθηκών λειτουργίας των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.Η περιβόητη “δημόσια διαβούλευση” έχει εξελιχθεί σε μια μυστική διαβούλευση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) με ολιγάριθμους επιλεγμένους συνομιλητές, ενώ οι μελλοντικές επιλογές εξακολουθούν να είναι προσανατολισμένες στα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτης, λιθάνθρακας) με ανοιχτές, πλέον, αναφορές και στην πυρηνική ενέργεια. Στην πράξη ο σχεδιασμός έχει, ουσιαστικά, εκχωρηθεί από την πολιτεία στους παραγωγούς ενέργειας (ΔΕΗ και ιδιώτες), που λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δρομολογούνται νέες λιθανθρακικές και λιγνιτικές μονάδες, καθώς και νέες περιοχές ανεξέλεγκτης υπερσυγκέντρωσης μονάδων φυσικού αερίου (Βοιωτία, Αττική).

Την ίδια στιγμή, στις περιοχές του λιγνίτη, η κοντόφθαλμη πολιτική της ολοκληρωτικής εξάρτησης από αυτόν οδηγεί στην ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών, στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική υποβάθμιση, αναγκάζει ολόκληρα χωριά να μετοικίζουν, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ποιότητα ζωής και την υγεία χιλιάδων ανθρώπων ενώ οι κινητοποιήσεις των πολιτών αντιμετωπίζονται με διώξεις (βλέπε Άγ. Δημήτριο – Ρυάκιο Κοζάνης).

Αυτήν την κατάσταση, που επιχειρείται να εμφανιστεί σαν μονόδρομος, την αμφισβητούμε. Οι πολίτες της περιοχής του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης και των περιοχών όπου σχεδιάζονται νέες μονάδες λιθάνθρακα, που τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε διαδικασία συνεχών κινητοποιήσεων, παίρνουμε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση και τη κοινή δράση όλων όσων αμφισβητούν το σημερινό ενεργειακό μοντέλο. Για τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου των πολιτών για τα ζητήματα της ενέργειας και των επιπτώσεων από τις σχετικές δραστηριότητες.

Διεκδικώντας ένα νέο ενεργειακό σχεδιασμό, προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι στα συμφέροντα των παραγωγών ενέργειας. Διεκδικώντας, ορθολογική διαχείριση των πόρων, σταδιακή απεξάρτηση από τις πιο βρώμικες μορφές ενέργειας, σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Λέγοντας ένα βροντερό όχι στην εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και στον “μπαμπούλα” της πυρηνικής ενέργειας. Απαιτώντας, να σταματήσουν οι διώξεις των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή, τη δουλειά και το καθαρό περιβάλλον.

Σας καλούμε να υποστηρίξετε τον αγώνα των τοπικών μας κοινωνιών και να αναλάβετε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες (πολιτικές – κοινοβουλευτικές) για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ασύδοτης ενεργειακής φρενίτιδας της τελευταίας περιόδου. Για να αναπροσανατολιστεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, να μπει φραγμός στις αντικοινωνικές και αντιπεριβαλλοντικές δραστηριότητες, να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος, χωρίς προαπαιτούμενα, για τα ζητήματα της ενέργειας.
ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΡΥΑΚΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Η υπόθεση της ενέργειας στα χέρια των πολιτών”

  1. απαπα πα χειροτερα και απο την πολη της πτολεμαιδας…:(

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: